Waarom Duits?

Studeer je Duits en heb je wel eens moeite om jezelf te motiveren? Overweeg je Duits te  studeren en vraag je je af of dat een goed idee is? Of geef je zelf Duitse les en wil je je leerlingen of studenten kunnen motiveren? Hieronder vind je een batterij redenen waarom Duits de moeite is om te leren. Om de argumenten te ondersteunen verwijs ik af en toe met een link naar de informatiebron.

German+Duits is de derde officiële landstaal in België en is in vijf andere Europese landen een officiële taal (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg, Liechtenstein).

German+Duits neemt in Denemarken (Zuid-Jutland) en Italië (Zuid-Tirol) een bijzondere positie in en ook in Nederland en Frankrijk spreken veel mensen Duits. In Oost- en Midden-Europa zijn in veel landen nog Duitse minderheden aanwezig. Ook buiten Europa wordt nog af en toe Duits gesproken: Turkije, Mexico, Paraguay, de VS, Brazilië, Namibië, Rusland en Canada.

German+Duits is de taal met het meeste moedertaalsprekers in de Europese Unie (ongeveer 80 miljoen, 16% van de EU-bevolking) (2012).

German+Meer dan 14 miljoen mensen over de hele wereld studeren jaarlijks Duits als vreemde taal (2010).

German+Economisch is Duitsland onvermijdelijk. Het is immers
– de grootste economie van Europa (2011)
– de vierde grootste economie ter wereld, na de VS, China en Japan (2011)
– het derde exportland ter wereld (2011)
– de belangrijkste handelspartner van België (ongeveer 20%, 2011) en van 16 andere EU-landen (2011)

German+Door het economische belang van Duitsland is kennis van het Duits op de arbeidsmarkt een groot voordeel:
– 12% van de vacatures in Vlaanderen vraagt kennis van het Duits (tov Spaans: 1%) (2004).
– Er zijn minder werknemers die Duits kennen dan er worden gevraagd, dus wie Duits kent, heeft een concurrentieel voordeel.
– Voor Europese vacatures is kennis van het Duits een van de belangrijkste voorwaarden.

German+Duitsers zijn op basis van hun uitgaven voor reizen de tweede belangrijkste toeristen ter wereld (2013). Je komt ze dus overal tegen.

German+In het Westen laat Duitsland enkel het Engelse taalgebied voorgaan wat betreft het grootste aantal gepubliceerde boeken per jaar (90000 titels) (2009).

German+Inzake aantal publicaties op het internet staat Duits met 6,4% op de tweede plaats in de wereld  (2012). Er zijn bijgevolg afhankelijk van de bron tussen de 2,56 en 6,4 miljard webpagina’s in het Duits (2011).

German+Duits is een van de belangrijkste wetenschapstalen (tientallen Nobelprijzen in chemie, fysica en geneeskunde). Voorbeelden van Duitse uitvindingen: tram, auto, elektrische treinen, straaljager, verbrandingsmotor, dieselmotor, MP3, microprocessor, fax, aspirine, morfine, bunsenbrander, Hertz, Ohm, Röntgen, boekdrukkunst,…

German+Duits is de taal van een toonaangevende Europese cultuur met een rijke culturele, wetenschappelijke, economische en politieke geschiedenis (denk aan cultuur: literatuur (10 Nobelprijzen), muziek, film, theater, schilderkunst, filosofie,…)

German+En ja, Duitsland is een mooi land met veel bezienswaardigheden en een vriendelijk volk.

Advertenties

2 reacties op Waarom Duits?

  1. Grazia Berger zegt:

    Heel mooi gedaan, gefeliciteerd voor de website ! Grazia van het CVO-KHNB

  2. Mel zegt:

    Goed initiatief, Wietse!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s